Vad innebär det att ett köpekontrakt innehåller ett avsnitt om friskrivning?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att ett köpekontrakt innehåller ett avsnitt om friskrivning?

Vad innebär det att ett köpekontrakt innehåller ett avsnitt om friskrivning?

En friskrivning kan innebära att parterna så att säga ”avtalar bort” möjligheten att t. ex. kräva prisavdrag eller skadestånd i anledning av ett fel på varan eller ett dröjsmål. När begagnade varor säljs är en vanlig friskrivning att varan säljs i s.k. befintligt skick.

Vad ska vara med i ett köpekontrakt?

Köpekontraktet ska vara skriftligt och måste innehålla information om köpeskilling, köpeobjektet, en överlåtelseförklaring samt måste vara undertecknat av både köpare och säljare. Annan information som handpenning och tillträdesdag kan vara bra att ha med men är inget krav.

Vad menas med friskrivning?

En säljare kan friskriva sig från dolda fel genom att lägga in en friskrivningsklausul i köpekontraktet. Det innebär att du som köpare i så fall inte kan få ersättning för ett dolt fel. En friskrivning från dolda fel gör ofta att köpesumman blir lägre.

Vem betalar köpekontrakt?

Det finns inte några regler för vem som ska betala för upprättandet av ett köpekontrakt.

Hur skriver man ett köpebrev?

I ett köpebrev så tar man med information om säljare och köpare, man ska ge namnen på båda, man anger även priset på den fastighet som har sålts och som har skrivits över på köparen. Båda parter kommer att underteckna, underteckningarna bevittnas, och sedan så är köpebrevet klart.

Vad ska man tänka på när man skriver kontrakt bostadsrätt?

– Det mest primära att tänka på inför en kontraktsskrivning är att man har pratat med sin bank och sett till att all finansiering är i ordning, förklarar Tobias Enckell på Bjurfors. Tobias påpekar att det är viktigt att läsa igenom all information om fastigheten till exempel objektbeskrivningen.

Vad är en friskrivningsklausul värd?

En friskrivningsklausul gör att allt ansvar flyttas över på köparen. Detta kan gör att priset på bostaden blir lägre. Som potentiell köpare/spekulant blir man alltid lite misstänksam när en säljare vill friskriva sig från ansvar.

Relaterade inlägg: