Hur administreras näring vid total parenteral nutrition?

Innehållsförteckning

Hur administreras näring vid total parenteral nutrition?

Hur administreras näring vid total parenteral nutrition?

Total parenteral nutrition innebär att en speciell blandning av glukos, protein, fett, vitaminer och mineraler ges via blodbanan. Parenteral nutrition kan ges som komplement till näringstillförsel genom munnen, medan total parenteral nutrition (TPN) ersätter patientens totala behov av energi- och näringsämnen.

Varför ger man läkemedel parenteralt?

I medicinska sammanhang talar man om parenteral tillförsel av läkemedel, vätska eller näring. Den egentliga betydelsen är att man tillför något utan att det får passera tarmen, i vidare bemärkelse hela mag-tarmkanalen. Parenteral tillförsel sker genom penetration av hud eller slemhinnor.

Vad är Espen Guidelines?

ESPEN publicerade nyligen nya riktlinjer för IBD och nu lanseras riktlinjerna som en app-version för smartphones och surfplattor. Appen är den första ESPEN-guidelines-appen och finns tillgänglig för nedladdning för både iOS och Android. En webbaserad version kommer också att finnas tillgänglig snart.

Vad betyder peroral behandling?

Det betyder att läkemedlet tas genom munnen.

Vad är peroral administrering?

Det betyder att läkemedlet tas genom munnen.

När ges nutrition via Peg?

Nedan ges några exempel, det är dock svårt att ge generella rekommendationer om upptrappning då bedömning måste utgå från den enskilda patienten....Sondläge i ventrikeln.
Dag 1: 25-50 mL/timmeTotalt 250-500 mL
Dag 2: 50-150 mL/timmeTotalt 500-1000 mL
Dag 3: 100-200 mL/timmeTotalt 750-1500 mL

Vad är parenteral nutrition?

  • PN = parenteral nutrition, det vill säga energi- och näringsämnen som tillförs via blodbanan. SPN = stödjande parenteral nutrition, det vill säga när PN ersätter en del av det totala behovet av energi och näringsämnen.

Vad är ett naturläkemedel?

  • De ska vara avsedda för egenvård och användas vid tillfälliga och lindriga besvär. Naturläkemedel innehåller en djurdel, bakteriekultur, mineral eller salt som inte är alltför bearbetade. Naturläkemedel ska uppfylla de grundläggande kraven som gäller för läkemedel.

Vilka typer av läkemedel finns i ändtarmen?

  • Läkemedel finns i många olika former: Läkemedel som du tar genom munnen, till exempel tabletter, kapslar och flytande former som suspensioner och lösningar. Läkemedel som du för in i ändtarmen, till exempel stolpiller, så kallade suppositorier. Läkemedel som du för in i slidan, till exempel vagitorier och slidkräm.

Relaterade inlägg: