Får resning?

Innehållsförteckning

Får resning?

Får resning?

Sedan en brottmålsdom har vunnit laga kraft, får resning beviljas till nackdel för den tidigare tilltalade enligt reglerna i 58 kap. 3 § rättegångsbalken. Målet får resas om brottet kan ge fängelse i mer än ett år.

Hur många får resning?

Bestämmelser om resning i brottmål finns i 11 kap 13 § Regeringsformen och i 58 kap rättegångsbalken. Åklagarmyndigheten uppskattar att de behandlar 30–50 ansökningar per år och att någon enstaka leder till ändrad dom.

Hur lång tid tar en resning?

Vanligtvis har man tre veckor på sig att överklaga en dom. Hur lång tid man har på sig att överklaga ska framgå i en bilaga till domen där det även finns beskrivet vad överklagan ska innehålla och var den ska skickas. Även om tiden för att överklaga har gått ut kan en part ansöka om resning.

Vem ansöker om resning?

Vem kan begära resning? Den som haft rätt att överklaga domen har rätt att ansöka om resning. När det gäller fällande domar i brottmål är det därför i första hand en möjlighet för den som har dömts.

Hur länge kan man begära resning?

Vilka tidsfrister gäller? Som huvudregel gäller att ansökan om resning till men för den tilltalade ska göras inom ett år från det att sökanden fick kännedom om det förhållande som ansökningen grundas på (58 kap. 4 § RB).

Hur lång tid tar det innan en dom vinner laga kraft?

När tiden för överklagande har gått ut eller om den inte är överklagningsbar har en dom (eller ett beslut) vunnit laga kraft. Därefter kan domen verkställas.

Vem är part i ett ärende?

Beteckning på den som uppträder på var sin sida i en rättegång, i brottmål åklagare respektive tilltalad, dvs. den som är åtalad.

Relaterade inlägg: