Hur många timmar ska man jobba för att bli fast anställd?

Innehållsförteckning

Hur många timmar ska man jobba för att bli fast anställd?

Hur många timmar ska man jobba för att bli fast anställd?

Se härNär du har jobbat mer än två år heltid kan du kräva fast anställning enligt 5 § LAS. Har du inte arbetat heltid får du räkna ihop de antal timmar du arbetat för att se när du kan kräva fast anställning. Du ska alltså ha jobbat två år heltid sammanlagt under en femårsperiod.

Vad krävs för att bli inlasad?

Inlasad blir du om du har en tidsbegränsad anställning som automatiskt övergår i en tillsvidareanställning. Det sker efter två års anställning oavsett hur många tidsbestämda anställningar du haft på arbetsplatsen. Som princip gäller samma villkor om till exempel lön och befattning när din tjänst omvandlas.

Kan en tillsvidareanställning vara på heltid?

  • En tillsvidareanställning behöver inte vara på heltid. Det är lättare att få en tillsvidareanställning när det gäller högre positioner. Det skall av anställningsavtalet framgå vilken omfattning som anställningen har, exempelvis x% av heltid.

Vad innebär tidsbegränsad anställning?

  • Tidsbegränsad anställning innebär att du har ett start- och ett bestämt slutdatum för din anställning redan från början. Huvudregeln i både lagen om anställningsskydd (LAS) och i kollektivavtalen är att anställningsavtal ska gälla tillsvidare.

Vad gäller avtal om anställningsskydd?

  • Om anställningen ska vara tidsbegränsad måste det framgå av ett skriftligt avtal för att det ska gälla. Lagen om anställningsskydd (LAS) ... Att ha timanställda betyder bara att du betalar de anställda per timme. ... Ett anställningsavtal är ett avtal mellan dig som arbetsgivare och den anställda.

Vad är huvudregeln i lagen om anställningsskydd?

  • Huvudregeln i både lagen om anställningsskydd (LAS) och i kollektivavtalen är att anställningsavtal ska gälla tillsvidare. Tidsbegränsade anställningar, till exempel provanställning eller vikariat, är alltså undantag från huvudregeln. Vilka tidsbegränsade anställningar som är tillåtna finns bestämt i LAS eller i kollektivavtal.

Relaterade inlägg: