Vilka lagar styr delegering?

Innehållsförteckning

Vilka lagar styr delegering?

Vilka lagar styr delegering?

Den som delegerar en arbetsuppgift till någon annan, ansvarar för att denne har förutsättningar att fullgöra uppgiften. Regler om hur delegering ska gå till finns främst i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1997:14) om delegering av arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvård och tandvård.

Vilket ansvar har du som får en delegering?

Den som utfärdar en delegering ansvarar för: Bedömning av att uppgiftsmottagaren har tillräcklig kunskap och förutsättningar att utföra arbetsuppgiften. Bedömning av att uppgiftsmottagaren har praktisk erfarenhet för att kunna utföra uppgiften på ett korrekt och säkert sätt. Att erbjuda handledning om så behövs.

Vilka uppgifter kan kräva en delegation?

Vad kan delegeras? För att det inom inom hälso- och sjukvården ska vara fråga om delegering måste överlåtelsen gälla medicinska arbetsuppgifter - det vill säga undersökning, diagnostik, vård, behandling och förebyggande vård som har ett direkt eller indirekt samband med patientarbete.

Vad känner du inför att ha ett delegerat ansvar?

Den som tar emot en delegering bär själv det fulla ansvaret för sitt sätt att utföra den mottagna arbetsuppgiften och är skyldig att utföra den efter bästa förmåga. Detta är alltså helt frivilligt och uppgiftsmottagaren kan avsäga sig delegeringen.

Vilka lagar förordningar styr ett delegerat arbete inom tandvården?

Tre centrala lagar för tandvården är Tand- vårdslagen, patientsäkerhetslagen och patientdatalagen. Tandvårdslagen (1985:125) riktar sig i första hand till vårdgivaren men även till tandvårdspersonalen.

Relaterade inlägg: