Vad är korta räntor?

Innehållsförteckning

Vad är korta räntor?

Vad är korta räntor?

Korta räntefonder kallas även penningmarknadsfonder och placerar enbart i räntebärande värdepapper med en återstående löptid som är mindre än ett år. Fonden placerar vanligtvis i räntebärande värdepapper som är garanterade av staten, till exempel statsskuldväxlar.

Hur mycket ränta får man på fonder?

Sparande i fonder eller aktier funkar på ungefär samma sätt. Du får inte ränta, men har möjlighet till avkastning på avkastningen, om du återinvesterar den.

Vad menas med räntefonder?

En räntefond är en fond som placerar i räntebärande värdepapper, exempelvis obligationer och statsskuldväxlar. Räntefonder har generellt lägre risk än till exempel aktiefonder och blandfonder.

När är korta räntefonder bra?

Korta räntefonderplacerar i räntebärande värdepapper med en duration på maximalt 1 år. ... Lägre risk innebär lägre potentiell avkastning, vilket gör en lång räntefond till ett mer attraktivt val om du har en längre sparhorisont och hoppas att din placering ska betala bra i framtiden.

Vad är räntan på aktier?

När du sparar pengar på ett sparkonto eller investerar dem i fonder eller aktier kan pengarna växa, och det gör de genom att du får ränta eller avkastning. På ett sparkonto kan du få ränta, och när du investerar pengar i fonder eller aktier kan du få avkastning genom att kursen går upp eller genom utdelningar.

Relaterade inlägg: