Vad händer i kroppen vid diabetes typ 2?

Innehållsförteckning

Vad händer i kroppen vid diabetes typ 2?

Vad händer i kroppen vid diabetes typ 2?

Orsaker - utbredning. Vid typ 2-diabetes är förmågan att producera insulin inte helt borta men mängden insulin räcker inte för kroppens behov. Det beror framför allt på två saker: Dels förmår inte kroppen att svara med ökad insulinproduktion i tillräcklig mängd när blodsockret stiger efter exempelvis en måltid.

Varför är det viktigt att vara noggrann om man har diabetes?

  • Om man har diabetes är det särskilt viktigt att vara noggrann med blodtrycket eftersom högt blodtryck ökar risken för diabeteskomplikationer. Både personer med typ 1 diabetes och typ 2 diabetes drabbas av högt blodtryck. Att ha både diabetes och högt blodtryck innebär kraftigt ökad risk för komplikationer.

Vilka typer av kost rekommenderas vid diabetes?

  • Kost som har positiv effekt vid diabetes. Enligt Socialstyrelsen är fyra typer av kosthållning rekommenderat vid typ 2 diabetes. Dessa är måttlig lågkolhydratskost, medelhavskost, traditionell diabeteskost och traditionell diabeteskost med lågt GI.

Vad är vanliga symtom på diabetes typ 2?

  • Vanliga symtom är bland annat trötthet och att du behöver kissa oftare. Symtomen kommer ofta långsamt och kan ibland vara svåra att märka. Du kan göra mycket själv för att sänka blodsockervärdet, men ibland behövs läkemedel. Diabetes typ Vårdguiden. Till sidans huvudinnehåll.

Vad är riktlinjerna för diabetes typ 2?

  • Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer för hur diabetes typ 2 och en rad andra kroniska sjukdomar bör utredas och behandlas. Riktlinjerna innehåller rekommendationer till hälso- och sjukvården om vissa undersökningar och behandlingar som kan vara aktuella för att ta hand om dig som har diabetes typ 2.

Relaterade inlägg: