Måste man vara listad på en vårdcentral?

Innehållsförteckning

Måste man vara listad på en vårdcentral?

Måste man vara listad på en vårdcentral?

Nej, man kan bara vara listad på en vårdcentral i taget. Däremot kan man söka vård på vilken vårdcentral som helst men då får man oftast betala en högre patientavgift. Hur ofta får en person lista om sig? Hur många gånger som helst.

Vad innebär det att vara listad på en vårdcentral?

Att välja vårdcentral innebär att du aktivt väljer vilken vårdcentral du vill tillhöra. Det kallas listning. Att vara listad innebär att du betalar en lägre patientavgift när du besöker din vårdcentral eller Närhälsan Online. Valet av vårdcentral är personligt, därför behöver varje familjemedlem välja vårdcentral.

Måste man vara listad på kry?

Däremot har patienten rätt att söka, och få, vård även hos vårdgivare där man inte är listad och samma regler gäller alla vårdgivare i hela Sverige. Självklart kan man därför få vård även digitalt via Kry utan att lista sig – som majoriteten av våra app-användare fortfarande gör även i Stockholm och Skåne.

Måste man lista sig?

Du måste inte vara listad på en vårdcentral, men det finns många fördelar med det. Något som många uppskattar är att få en kontinuitet i sin vård, genom att man besöker samma vårdcentral varje gång man behöver hjälp.

Kan man lista sig på vårdcentral i annan kommun?

Kan man till exempel vara listad hos en vårdcentral för sin diabetes och vara listad hos en vårdcentral i en annan kommun för psykologsamtal? Nej, man väljer fortfarande en fast vårdcentral. Skillnaden är att man kan välja att lista sig på en vårdcentral varsomhelst i landet.

Hur funkar appen kry?

Så använder du Kry Ladda ned Kry och logga in säkert med BankID. Berätta vad du eller ditt barn behöver hjälp med och boka sedan ett möte. Vi kan behandla många symptom direkt i appen, och ordnar snabbt en tid till dig på någon av våra vårdcentraler om du behöver det.

Hur listar jag mig hos en läkare?

Att lista dig hos en vårdcentral innebär att du valt vilken vårdcentral du vill få din primärvård hos. Du kan även välja att ha en fast läkarkontakt som innebär att du får träffa samma läkare vid varje besök i den mån det är möjligt.

Relaterade inlägg: