Vad är att köra på tomgång?

Innehållsförteckning

Vad är att köra på tomgång?

Vad är att köra på tomgång?

Tomgång kallas det låga varvtalet en förbränningsmotor ligger vid då den är igång men inte används. Tomgången varierar från motor till motor, en lastbilsmotor kan till exempel ligga på cirka 600 varv/minuten medan en Formel 1-motor kan ligga vid cirka 1 200.

Hur mycket bensin går det på tomgång?

I Vi Bilägare har jag sett uppgift på att bilar drar ca 1/2 liter per timme på tomgång. Det stämmer bra med "min" firmabil, en VW Caddy diesel som indikerar 0,6 liter per timme.

Vad säger lagen om tomgångskörning?

Överträdelse kan ge böter Om ett brott mot enminutsregeln för tomgångskörning konstateras kan händelsen polisanmälas. Saken utreds sedan av en allmän åklagare. Fällande dom kan ge böter. Om du ser någon köra på tomgång över en minut kan du anmäla detta till polisen.

Är det bra att ha bilen på tomgång?

Att ha bilen på tomgång ger onödiga utsläpp och kan orsaka hälsobesvär. ... Den gäller dig som kör moped, motorcykel, traktor, lyftkran eller andra fordon med förbränningsmotor. Fordon som behöver hålla igång motorn för att driva en anläggning, till exempel sopbilar, är undantagna från regeln.

Hur mycket drar en lastbil på tomgång?

Moderna lastbilar drar kring 2,5-3l/h på tomgång.

Hur mycket bensin drar det att starta bilen?

Mätaren i 944:an säger cirka 2 liter/timme på tomgång när den är varm.

Varför tomgångskörning?

Tomgångskörning betyder att du har bilen igång utan att köra. Detta kan vara störande och det orsakar utsläpp av farliga ämnen till luften. Därför har kommunen regler om tomgångskörning. Undvik tomgångskörning så långt som möjligt, speciellt när bilen är kall eftersom avgaserna då är som giftigast.

Hur mycket böter för tomgångskörning?

Du kan straffas med böter om du kör på tomgångskörning över 1 minut. Det är polismyndigheten som bedriver tillsyn och utfärdar böter därför ska du vända dig till polisen om du har synpunkter på efterlevnad av förbudet mot tomgångskörning.

Relaterade inlägg: