Vad islamism?

Innehållsförteckning

Vad islamism?

Vad islamism?

islamism, benämning på en uppfattning av islam som allomfattande politisk ideologi.

Vad står islamister för?

Termen islamism avser en politisk inriktning där man ser islam som en politisk och religiös ideologi och där man strävar efter att skapa, eller återupprätta, en islamisk stat. Det finns många sådana politiska synsätt, och islamism är det samlande begrepp som används i väst.

Vad är det för skillnad på muslimer och islamister?

Den som bekänner sig till islam kallas muslim. ... Muslimer tror att Gud (arabiska: الله, Allāh) uppenbarade Koranen för Muhammed, den siste profeten, och ser Koranen och sunna, vilket är en redogörelse för hur Muhammed levde och vad han yttrade, som de grundläggande källorna för islam.

Vad finns det för lagar inom sharia?

Saudiarabien, Pakistan och Iran utgör sharia den enda lagen.

  • Det som framförallt skiljer den religiösa lagen från de sekulära (offentliga) lagarna är lagstiftaren. Sharia är enligt islam Guds lag. ...
  • LÄS MER: Koranen.
  • LÄS MER: Politisk islam.
  • LÄS MER: Islams grunder.
  • LÄS MER: Att leva som muslim i vardagen.

Vad tror druser på?

Druserna tror inte på att livet är predestinerat. De anser att Gud gav dem intelligensen för att kunna välja och handla själva och att försöka anpassa samhället och levnadsförhållanden så att de passar in i Guds allomfattande plan och kosmiska syfte.

Vad vill islam uppnå?

Hassan Al-Banna grundade Muslimska brödraskapet 1928 i Egypten. Al-Banna ansåg att islam var ett omfattande livssystem med Koranen som den enda acceptabla konstitutionen. Hans mål var att återskapa kalifatet och att sharia ska fungera som den enda lagstiftningen.

Relaterade inlägg: