Vilken typ av vatten har Östersjön?

Innehållsförteckning

Vilken typ av vatten har Östersjön?

Vilken typ av vatten har Östersjön?

Östersjön är ett bräckt hav. Det betyder att vattnet är en blandning av söt- och saltvatten. Salthalten är högre i södra Östersjön på grund av förbindelsen med andra hav, medan floder och älvar som mynnar i de norra delarna gör vattnet i Bottenhavet och Bottenviken mer sött.

Vad är det för skillnad på sötvatten brackvatten och saltvatten?

Brackvatten är saltare än sötvatten och mindre salt än rent havsvatten, cirka 0,5–3 procent. ... På motsvarande sätt kan vissa sötvatten arter tolerera brackvatten med låg salthalt, till exempel, gädda och abborre.

Varför är Östersjön ett så unikt och känsligt ekosystem?

Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. ... Eftersom organismerna inte är anpassade till den låga salthalten lever de på gränsen av vad de klarar av, och är därmed extra känsliga för föroreningar.

Vilka hav har bräckt vatten?

Vattnet i Östersjön är bräckt – en blandning av söt- och saltvatten. Havet är världens näst största brackvattenhav efter Svarta Havet. Salthalten i dess ytvatten minskar från söder till norr, från 10 promille (tusendelar) i Öresund till 2-3 promille i Bottenviken. I världshaven är salthalten cirka 35 promille.

Hur blir det bräckt vatten?

Vatten med salthalt mellan 0,5% och 3,0% kallas alltså för brackvatten eller bräckt vatten. Uppkomst och förekomst: Bräckt vatten uppkommer genom att regnvatten (i form av insjövatten, flodvatten eller grundvatten) ringer ut i havsvatten, och på så sätt skapar lokalt utspätt havsvatten.

Vad bidrar övergödning till?

Algblomning, syrebrist och bottendöd är några av de problem som övergödningen bidrar till. Hela Östersjön har idag problem med övergödning, och Egentliga Östersjön, Finska viken och Rigabukten är allvarligt drabbade. Övergödning uppstår när ett överskott av växtnäringsämnena kväve och fosfor kommer ut i havet.

Vilka faktorer medverkar till att Östersjön är ett känsligt innanhav?

Det finns inte så många olika arter av växter och djur i Östersjön, och den främsta orsaken är Östersjöns bräckta vatten med låg salthalt, som innebär en stressfaktor för de organismer som vill leva där. Däremot har det bräckta vattnet gjort att det finns en unik blandning av söt- och saltvattensarter.

Relaterade inlägg: