Varför bör vi äta smart?

Innehållsförteckning

Varför bör vi äta smart?

Varför bör vi äta smart?

Givetvis finns det hälsovinster med att äta S.M.A.R.T mat. - Du minskar risken för övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer. - Du behöver inte äta kosttillskott – allt du behöver finns i S.M.A.R.T maten!

Vilka hälsovinster finns det smart mat?

Du minskar risken för övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Du behöver inte äta kosttillskott – allt du behöver finns i S.m.a.r.t.-maten. om du väljer att äta S.m.a.r.t.-mat så hjälper du bland annat till med att: Minska påverkan på klimatet.

Vad gör ett livsmedel hälsosamt?

Frukt och grönt innehåller mycket vitaminer, mineraler och fibrer. Att äta mycket grönsaker minskar risken för bland annat fetma, hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Fibrerna mättar och håller igång magen. Det är bra för din hälsa att äta mycket grönsaker och frukt.

Hur ska man äta klimatsmart?

Ät mer växtbaserad mat Sedan 1990 har vi ökat mängden kött vi konsumerar med omkring 27 procent (2019). Bönor, linser, kikärter och andra läckerheter från växtriket är klimatsmart, även om det har transporterats långt eller hittats i frysdisken. När du väljer färska grönsaker är det också bra att välja efter säsong.

Vilken mat är sämst för klimatet?

Potatis, spannmål och ris. Potatis och spannmålsprodukter – pasta, bröd och gryn – har låg miljöpåverkan jämfört med kött och fisk. Vattendränkta risodlingar orsakar betydligt större utsläpp än spannmåls- och potatisodlingar, på grund av att metangas frigörs från marken.

Relaterade inlägg: