Var sitter trokanter?

Innehållsförteckning

Var sitter trokanter?

Var sitter trokanter?

Höftkulan som sitter på utsidan av benet strax under höftleden kallas för trokanter, och här fäster flera olika muskler från säte och lår in. Det är om någon av dessa muskelfästen överansträngs som man kallar det för trokanterit. Detta kan orsaka smärta vid gång, trappgång, samt vid liggande på den påverkade sidan.

Vad gör man åt ont i höften?

En muskelinflammation i höften kan behandlas med receptfria läkemedel som minskar svullnaden och lindrar smärtan. Har smärtan inte gått över på en vecka bör du kontakta läkare. Vid lättare höftledsartros kan sjukgymnastik hjälpa, eventuellt tillsammans med läkemedel. Är besvären svåra kan man behöva operera.

Hur länge kan man ha inflammation i höften?

Symtomen kan vara segdragna och finns ofta kvar i några månader och i vissa fall upp till ett år. Med rätt behandling och hjälpmedel kan tiden kortas ner och risken för återfall minska.

Får ont i höften när jag sitter?

Höftsmärta kan bero på en mängd olika orsaker. Ett av de vanligaste tillstånden är trokanterit vilket betyder inflammation i muskelfästen på utsidan av lårbenet. Du kan uppleva värk i höften, ibland med utstrålning längs med låret. Det kan göra mer ont i höften när du sitter, går på benet, cyklar eller vid löpning.

Relaterade inlägg: