Varför är något radioaktivt?

Innehållsförteckning

Varför är något radioaktivt?

Varför är något radioaktivt?

Radioaktivitet kallas den process då instabila atomkärnor spontant sönderfaller och avger joniserad strålning. Om en person blir utsatt för höga doser av joniserad strålning kan kroppens celler skadas eller till och med dö.

Vilka egenskaper har ett radioaktivt ämne?

Radioaktiva ämnen innehåller för många neutroner i atomkärnan i förhållande till antalet protoner. Det gör atomerna instabila, och för att skapa stabilitet, avger de strålning - eller sönderfaller. Atomens storlek avgör vilken slags strålning den avger.

Hur uppstår radioaktiv strålning i en atom?

När en atomkärna sönderfaller vid exempelvis β-sönderfall frigörs ofta energi vilken avges i form av gammastrålning. Strålningen består av elektromagnetisk strålning med hög energi och stor räckvidd, i luften kan den nå hundratals meter.

Vad innehåller radioaktiva ämnen?

  • Radioaktiva ämnen innehåller för många neutroner i atomkärnan i förhållande till antalet protoner. Det gör atomerna instabila, och för att skapa stabilitet, avger de strålning - eller sönderfaller. Atomens storlek avgör vilken slags strålning den avger. Det finns tre slags strålning: 1.

Varför är radioaktiva ämnen farliga?

  • Radioaktiva ämnen är farliga för att de avger strålning med så hög energi att strålningen kan riva bort elektroner från atomer och molekyler, så att de blir elektriskt laddade - så kallade joner. Om hela kroppen, ett organ eller några celler utsätts för radioaktiv strålning kan det uppstå skador. Om dosen är stor nog slår strålningen ihjäl de ...

Vad är en ny symbol för radioaktivitet?

  • Ny symbol för radioaktivitet. Den klassiska varningsskylten för radioaktivitet är gul och svart med en propellerliknade symbol. Det internationella atomenergiorganet ( IAEA) har tillsammans med Internationella Standardiseringskommissionen (ISO) 2007 lanserat en kompletterande varningsskylt .

Relaterade inlägg: