Vad innebär det att attestera en faktura?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att attestera en faktura?

Vad innebär det att attestera en faktura?

När en företagare attesterar en leverantörsfaktura, granskas och godkänns fakturan innan den bokförs som en kostnad för företaget. Den som attesterar intygar då att: Varan eller tjänsten är levererad enligt överenskommelse.

Vem ska attestera fakturor?

Inom företag är det vanligt att använda en attestant som ansvarar för att granska och godkänna fakturor. Innan en faktura bokförs som en kostnad och läggs in för betalning i verksamhetens affärssystem ska den alltså attesteras. Om något inte stämmer på fakturan ska den inte attesteras.

Vad är en Attestlista?

Ett vanligt sätt är genom en attestlista, där den ekonomiansvarige inför varje styrelsemöte redovisar samtliga utbetalningar/fakturor som gått till betalning. Attestlistan diskuteras på styrelsemötet, och därefter “godkänns” den. Eller också har man någon anmärkning, och då får det försöka rättas till i efterhand.

Vad är ett Attestreglemente?

Syftet med attestreglementet är att säkerställa en rättvisande redovisning och motverka oegentligheter. Staden ska ha en god intern kontroll, och reglementet är en viktig del i den interna kontrollen för att säkerställa tillämpningen av attester. Transaktioner ska i första hand attesteras innan de utförs.

Vad betyder e faktura?

Elektronisk faktura, eller e-faktura, innebär att du i stället för en räkning i brevlådan får räkningen elektroniskt till din dator eller mobil. ... Du anmäler att du vill ha e-faktura via din internetbank.

Hur hanterar man fakturor?

Fakturaprocesser. Med en faktura är det flera steg som skall ske. Först skall fakturan skapas och kostnaderna skall bokföras på rätt konto beroende på vad fakturan avser. I ett nästa steg skall fakturan sändas iväg för att först kontrolleras och för att sedan godkänna denna.

Vad är Rörelsegill?

Rörelsegill kostnad En rörelsegill kostnad ska kunna härledas till den verksamhet som bedrivs. Exempelvis kan undervisningsmaterial till en skola anses rörelsegillt.

Relaterade inlägg: