Vilka olika Perceptionsstörningar finns det Vilka problem kan de orsaka?

Innehållsförteckning

Vilka olika Perceptionsstörningar finns det Vilka problem kan de orsaka?

Vilka olika Perceptionsstörningar finns det Vilka problem kan de orsaka?

Det finns flera olika anledningar till varför perceptionen inte fungerar på ett sätt som den är ämnad att göra. Det kan t. ex. bero på trötthet, chocktillstånd, stress, åldersförändringar, understimulering, psykiska störningar och olika typer av hjärnskador, medfödda eller förorsakade av t.

Vilka andra Perceptionsstörningar kan man ha?

Kognition omfattar även perception, vilket innefattar alla sinnen. En kognitiv funktionsnedsättning kan yttra sig i perceptions-störningar och nedsättningar i lukt, smak, känsel, syn och hörsel.

Vilka olika Perceptionsstörningar finns det?

I ICD-11 tar man upp följande typer av perceptionsstörning:

  • 0 Depersonalisation (depersonalisation).
  • 1 Derealisation (derealisation).
  • 2 Hallucinations (hallucinationer).
  • 3 Disturbance of body image (kroppsbildsstörning).
  • 4 Illusions (illusioner).

Hur fungerar perceptionen?

Perception eller varseblivning handlar om hur vi tar emot och bearbetar information från sinnesorganen. Vi utsätts hela tiden för en mängd stimuli från omvärlden men vi orkar bara medvetet uppmärksamma och tolka en liten del. Sinnesorganen gör ett visst urval av den mängd impulser som hela tiden strömmar emot oss.

När kan vår perceptionsförmåga bli försämrad?

När man är trött eller stressad påverkas ofta perceptionen, och man blir mer eller mindre känslig för intryck. Man kan till och med uppleva förvrängda sinnesintryck som att se synvillor. Detta är något som de flesta av oss kan känna igen oss i. Många personer med NPF har en annorlunda perception.

Vem ställer diagnosen autism?

Vem utreder? I de flesta delar av landet görs utredningen av barn- och ungdomspsykiatri, habilitering eller på en barnmedicinsk mottagning. Utredningsteamet består oftast av psykolog och läkare. Ibland ingår även specialpedagog, arbetsterapeut eller logoped.

Relaterade inlägg: