Vilken klass har min drönare?

Innehållsförteckning

Vilken klass har min drönare?

Vilken klass har min drönare?

Under övergångstiden gäller istället att drönare upp till 500g tillhör kategori A1, drönare upp till 2 kg tillhör kategori A2 och drönare upp till 25 kg tillhör kategori A3. För de olika kategorierna gäller olika säkerhetskrav där kraven ökar ju högre risken är vid flygning.

Vilket Drönarkort?

Sedan den fjärde januari 2021 behöver man drönarkort för att få flyga de flesta drönare i Sverige och EU. Ska du ta drönarkort är det lätt att förstå att du har många frågor. Först och främst: vilken behörighet behöver jag? Man kan välja mellan korten A1/A3 eller A2 som även ger behörighet för A1/A3.

Vilka C klasser kan drönare i den öppna kategorin vara märkta med?

Drönare i klasserna C1, C2 och C3 inom den öppna kategorin ska efter den vara utrustade med en så kallad geomedvetenhet. Denna funktion går ut på att du som fjärrpilot ska kunna få information om till exempel gränser i luftrummet i förhållande till din drönares position och höjd.

Vilken klass tillhör mavic Mini?

En drönare som klarar sig betydligt bättre är Mavic Mini, också den från DJI. Eftersom den väger 249 gram faller den precis inom ramen för A1 (begränsad)-underkategorin.

Vilken klass har mavic Mini?

De första C-klassade drönarna förväntas tillverkas senare under 2021. Alla drönare kommer att delas in i tre kategorier som kallas ”öppen”, ”specifik” och ”certifierad”. Öppen kategori gäller för drönare som flygs inom synhåll, högst 120 meter över mark, (med några få undantag) och som väger högst 25 kg.

Vad innebär A2 Drönarkort?

Öppen – Drönarkort Inom denna kategori finns tre underkategorier: A1 – när flygningar sker i närheten av människor i begränsad omfattning men är reserverade till C0- och C1-drönare. A2 – flygningar som sker 30 meter från människor och är begränsade till C0, C1 och C2- drönare.

Får man flyga Leksaksdrönare?

För att bli fjärrpilot måste man vara 16 år om man inte flyger små leksaksdrönare i den enklaste kategorin eller små privatbyggda drönare. Det är också fritt fram att flyga under direkt övervakning av en pilot som uppfyller kraven på ålder och kompetens.

Relaterade inlägg: