Hur gör man dubbel bokföring?

Innehållsförteckning

Hur gör man dubbel bokföring?

Hur gör man dubbel bokföring?

Dubbel bokföring är en grupp regler för bokföring av ekonomiska transaktioner som är internationell standard för näringsverksamheter. Varje transaktion bokförs på minst två olika konton, den ena delen är debet och står för dit verksamheten tillför resurser och den andra kredit var verksamheten tar resurser ifrån.

Vad är ett Typkonto?

Typkonton Varje typkonto ökar respektive minskar alltid på samma sätt. Hur varje konto fungerar: - Kontoklass 1 - tillgångar: Ökar i debet, minskar i kredit - Kontoklass 2 - eget kapital och skulder: Minskar i debet, ökar i kredit. - Kontoklass 3 - inkomster/intäkter: Minskar i debet, ökar i kredit.

När en tillgång ökar bokför man i?

Som tidigare nämnt så ökar tillgångar i debet och minskar i kredit. När vi köper något så minskar ju tillgången på företagskontot och därmed krediterar vi bokföringskonto 1930.

Måste man göra dubbel bokföring?

Varje affärshändelse har alltså två sidor och denna typ av bokföring som tillämpas i stora delar av världen kallas för dubbel bokföring. Huvudprincipen är att det i varje affärshändelse måste råda balans mellan debet och kredit annars har man gjort fel någonstans.

Relaterade inlägg: