Vad är en högkänslig person?

Innehållsförteckning

Vad är en högkänslig person?

Vad är en högkänslig person?

HSP är en förkortning av Highly Sensitive Person, och är ett karaktärsdrag som beskriver en så kallad högkänslig, eller högsensitiv, person. Begreppet myntades i slutet av 90-talet av Elaine N Aron, doktor i psykologi vid Stony Brook University, och det uppskattas att 15–20 % av alla människor är HSP-personer.

Hur gör man för att inte vara så känslig?

Tips till högkänsliga

  1. Acceptera dig själv. Du har en speciell personlighet och måste lära dig att leva med den, njuta av den, vårda den och sluta försöka bli som alla andra.
  2. Lägg ner att ”alla måste förstå mig”. ...
  3. Njut av din begåvning. ...
  4. Hitta dina likar. ...
  5. Börja skräddarsy ett liv som passar dig.
BE

Är Jättekänslig?

Eftersom man lägger märke till allting får man så mycket intryck att man av naturliga skäl lättare blir överstimulerad i miljöer och sammanhang som är intensiva, komplexa, röriga eller obekanta. Som högkänslig är man känslig för starkt ljus, starka dofter, tyger som skaver mot huden, oreda, stök och bakgrundsljud.

Vad ska en högkänslig jobba med?

Typiska arbeten där HSP-personer (och andra) utbränns idag: Sjukvård (förutom läkare), lärare, förskollärare. Undvik att bli avbryten (ta bort pling-funktioner, ta bort mobilen, var fysiskt otillgänglig…) Inga öppna kontorslandskap! Försök kunna jobba hemifrån (ibland).

Relaterade inlägg: