Vad innebär en borgerlig begravning?

Innehållsförteckning

Vad innebär en borgerlig begravning?

Vad innebär en borgerlig begravning?

En borgerlig begravning är en begravningsakt som utformas helt fritt och som inte är styrs av några religiösa rutiner eller inslag. Alla kan begravas borgerligt, även om man tillhör Svenska kyrkan eller något annat trossamfund. En borgerlig begravning hålls oftast i ett kapell, men den kan äga rum var som helst.

Vem utför en borgerlig begravning?

Oavsett om man tillhör Svenska kyrkan eller något annat trossamfund kan man välja en borgerlig begravningsakt. En officiant som är villig att ställa upp och förrätta begravningsakten vid en borgerlig begravning kan vara en anhörig, arbetskamrat eller annan lämplig person. Här finns inga lagliga hinder.

Vem får förrätta begravning?

Vem som helst kan förrätta en borgerlig begravning då det inte föreligger några formkvar på officianten (förrättaren som genomför ceremonin). Det kan vara en familjemedlem eller en god vän. Tillsammans med oss på begravningsbyrån går vi igenom hur en ceremoni kan se ut och i det fall Ni önskar hjälp kan vi hjälpa till.

Vad är en borgerlig?

Borgerlig användes ursprungligen om personer som bodde inom borgområde, det vill säga borgare i en stad som näringsidkare. ... I modern tid betyder borgerliga partier politiska partier som är icke-socialistiska och har traditionellt sett stått för konservativa eller liberala idéer.

Vem får utföra begravning?

Vid en borgerlig ceremoni finns det inga regler kring vem som ska vara officiant, det vill säga kring vem som ska leda begravningsceremonin. Det kan vara vem som helst; en vän, en pastor eller en annan person med vana att jobba som officiant vid olika typer av ceremonier.

Relaterade inlägg: