Vilka läkemedel kan interagera med Waran?

Innehållsförteckning

Vilka läkemedel kan interagera med Waran?

Vilka läkemedel kan interagera med Waran?

Warfarin, klopidogrel, kalium, acetylsalicylsyra och karbamazepin är de substanser som ger upphov till flest interaktioner.

Vad innebär interaktion klass C och D?

Klassifikationen återfinns i den svensk-finska interaktionsdatabasen SFINX [1]. Klass D innebär att interaktionen kan få allvarliga kliniska konsekvenser i form av svåra biverkningar eller utebliven effekt. Kombinationen av berörda preparat bör därför undvikas [2].

Vad är farmakokinetisk interaktion?

Farmakodynamiska interaktioner inträffar på effektnivå och kan antingen leda till ökad eller minskad läkemedelseffekt. Om två läkemedel som ges samtidigt har samma farmakologiska effekt kan det leda till ökad sammanlagd effekt.

Vad är Janusmed?

Snabba kunskapsstöd På Janusinfo finns information om läkemedels miljöpåverkan samt miljöklassificering av olika substanser. Sajten erbjuder också ett paket med evidensbaserade kunskapsstöd om läkemedel från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, samlade under namnet Janusmed.

Vad finns det för blodförtunnande mediciner?

Blodförtunnande läkemedel motverkar proppar

  • trombocythämmare.
  • vitamin K-hämmare.
  • NOAK, som är en förkortning av nya orala antikoagulantia.
  • heparingruppen.

Vad betyder det att läkemedel interagerar med varandra?

Janusmed interaktioner kontrollerar om två läkemedel interagerar med varandra, det vill säga om det finns risk att ett läkemedel kan öka eller minska effekten av ett annat.

Vad är det för skillnad på en farmakodynamisk och en farmakokinetisk interaktion?

för att ett läkemedel hämmar eller inducerar enzym som bryter ned ett annat läkemedel eller att läkemedlen transporteras av samma transportprotein som mättats. Interaktioner kan också vara farmakodynamiska, t. ex. läkemedel som verkar på samma receptorer med potentiering av effekt och/eller biverkningar som följd.

Relaterade inlägg: