Vad är Noduli?

Innehållsförteckning

Vad är Noduli?

Vad är Noduli?

I samband med radiologisk utredning upptäcks ibland accidentellt små förändringar i lungorna, noduli, som ger upphov till frågor. Detta gäller vid storlek upp till 10 mm. Ju större en förändring är desto större är malignitetsrisken. Denna typ av förändringar bör bedömas av en lungläkare.

Finns det lymfkörtlar i lungorna?

Upptäcks då några förändringar är det oftast förstorade lymfkörtlar mellan lungorna. Det kan räcka för att du ska få diagnosen akut sarkoidos. Du kan också få genomgå fler undersökningar för att se vilka andra organ som eventuellt är påverkade och hur mycket.

Vad är en benign tumör?

Man talar om godartade (benigna) och elakartade (maligna) tumörer. Godartade tumörer kan ibland bli stora, men de har inte samma förmåga som de elakartade att växa igenom andra vävnader. De sprider sig inte heller till andra organ i kroppen. En elakartad tumör (cancer) däremot har tappat respekten för omgivningen.

Vad har lymfkörtlarna för funktion?

Lymfkörtlarna renar lymfan från skadliga ämnen. Flera små lymfkärl transporterar lymfa till lymfkörteln. När lymfan passerar genom lymfkörteln förstörs bakterier och andra främmande partiklar som lymfan bär med sig. Ibland kan också tumörceller som har tagit sig in i lymfvätskan förstöras i lymfkörtlarna.

Relaterade inlägg: