Vad händer vid en huvudförhandling?

Innehållsförteckning

Vad händer vid en huvudförhandling?

Vad händer vid en huvudförhandling?

Förhör med målsägande Åklagaren inleder med att ställa frågor till målsäganden. Därefter får också den tilltalade, eller dennes försvarare, ställa frågor. Även rätten kan ställa frågor till målsäganden för att vara säker på att ha förstått. I undantagsfall kan förhöret hållas utan att den tilltalade är i salen.

Hur går rättegången till i tingsrätten?

Domstolen håller ofta en huvudförhandling i brottmål, det brukar även kallas för rättegång. En del bötesbrott kan avgöras utan huvudförhandling. Då går en domare igenom handlingarna som lämnats in och dömer utifrån det.

Hur kommer ett tvistemål till?

Ett tvistemål inleds genom att käranden lämnar in en stämningsansökan till tingsrätten. Avvisas ej ansökan ska en stämning utfärdas och förberedelse i målet hållas. Förberedelsen syftar bland annat till att klargöra parternas ståndpunkter. Kan parterna inte förlikas kommer en huvudförhandling att hållas.

Vad händer närmast efter att den målsägande har förhörts?

Efter sakframställningen håller åklagaren förhör. Om det finns en målsägande (brottsoffer) får han eller hon berätta vad som har hänt och svara på frågor. ... Därefter förhörs den misstänkta personen av åklagare, försvarare och domstol. Om det finns vittnen kallas dessa in, de får avlägga ed och förhörs sedan.

Relaterade inlägg: