Hur räknas klämdagar?

Innehållsförteckning

Hur räknas klämdagar?

Hur räknas klämdagar?

En klämdag är en dag som infaller mellan två röda dagar. Reglerna för hur man jobbar dessa dagar bestäms lokalt. På vissa arbetsplatser är man ledig, medans man på andra kanske får ta en semesterdag och vara ledig om "arbetet tillåter". En halvdag infaller innan en röd dag.

Varför finns klämdagar?

En klämdag är en enstaka arbetsdag som infaller mellan en helgdag och en annan arbetsfri dag. På klämdagar tar många ledigt från arbetet genom kompensationsledighet ("kompledigt") eller semester. En regelbundet återkommande klämdag i Sverige är dagen efter Kristi himmelsfärds dag, vilken alltid infaller på en fredag.

Är Valborg en ledig dag?

Nej, tyvärr är det inte en röd dag. Det anses inte vara en helgdag men på vissa arbetsplatser räknas valborgsmässoafton som en helgdagsafton, vilket innebär att du jobbar "halvdag".

Är det halvdag innan Valborg?

Är valborgsmässoafton, den 30 april, en röd dag? Nej, tyvärr är det inte en röd dag. Det anses inte vara en helgdag men på vissa arbetsplatser räknas valborgsmässoafton som en helgdagsafton, vilket innebär att du jobbar "halvdag".

Får man extra betalt på nationaldagen?

När nationaldagen infaller under helgen får många en dags ledighet i kompbanken, fri att utnyttja vid ett senare tillfälle under året. Det här regleras genom kollektivavtal. Det är alltså inte givet att just ditt kollektivavtal ger dig en extra ledig dag, men i många fall fungerar det så.

Relaterade inlägg: