Vad innebär en Bottenredning?

Innehållsförteckning

Vad innebär en Bottenredning?

Vad innebär en Bottenredning?

Bottenredning du lagar med smör och vetemjöl i botten på kastrullen först. Sedan spär du med vätska under omrörning. Späd mjöl och smörblandningen under kraftig vispning med vätska som mjölk eller buljong och koka ihop till önskad tjocklek.

Hur lång tid ska en Vetemjölsredning koka?

Redning med vetemjöl och potatismjöl ska koka ihop i ungefär fem minuter annars kommer såsen smaka mjöligt. För maizena ska koktiden inte vara mer än två minuter. Det finns fem principer att göra redning: Bottenredning med smör/margarin - smält fett och blanda i mjölet och låt det fräsa ihop innan vätskan tillsätts.

Vad gör man när man reder?

Att reda någonting innebär att du gör vätska tjockare. Det kan vara en sås, stuvning eller en gratäng. När man reder något så tillsätter man stärkelse till vätskan. När stärkelsen värms upp så "fluffar den till sig" och det är det som gör att vätskan blir krämigare.

Hur får man matlagningsgrädde att bli tjock?

Ett alternativ om du bara vill reda en kokande gryta eller soppa på slutet så kan du ta 1 dl vätska och ca 3 msk mjöl samt vispa eller skaka i redningsbägare tills klumpar är borta. Tillsätt lite i taget under omrörning tills det blir så tjockt du vill ha.

Relaterade inlägg: