Vad är det som gör Sverige till en demokrati?

Innehållsförteckning

Vad är det som gör Sverige till en demokrati?

Vad är det som gör Sverige till en demokrati?

Sverige är en representativ demokrati och styrs utifrån demokratisk struktur på olika nivåer i samhället. ... Regeringsformen, som är den grundlag som bestämmer hur Sverige styrs, inleds med meningen "All offentlig makt i Sverige utgår från folket".

Vad betyder ordet demokrati?

  • Ordet demokrati kommer från grekiskan och betyder ungefär "folkstyre". Frågor om demokrati har diskuterats i flera tusen år, men det finns ingen definition av begreppet som alla i världen skulle hålla med om. Bland annat beror det på att demokrati är något som ständigt utvecklas och förändras.

Hur ska demokratin fungera i ett land?

  • För att demokratin i ett land ska fungera krävs att landets invånare engagerar sig och deltar i demokratin. Demokratin blir stark när så många som möjligt röstar i de allmänna valen, men också av sådant som att människor går med i ideella föreningar eller deltar i politiska diskussioner med vänner och kollegor.

Vad är demokratiska rättigheter och skyldigheter?

  • Demokratiska rättigheter & skyldigheter. Det finns i Sverige vissa demokratiska rättigheter som ingen får lov att förbjuda och som är skyddade av lagar. ... Att alla har rösträtt är också en rättighet, och att valen ska vara fria och att man inte får kräva att någon berättar vad man röstar.

Relaterade inlägg: