Hur bör vi leva och tänka för att bygga ett hållbart samhälle?

Innehållsförteckning

Hur bör vi leva och tänka för att bygga ett hållbart samhälle?

Hur bör vi leva och tänka för att bygga ett hållbart samhälle?

Ett hållbart samhälle handlar om att värna klimat och miljö. Men det handlar lika mycket om att hushålla med ekonomiska resurser och se till att alla invånare mår bra. I Borås har exempelvis en cykel bidragit till att både minska avfall och motverka fördomar.

Varför är Sverige ett hållbart samhälle?

Sverige har särskilt goda förutsättningar att gå fö- re. Miljöfrågorna blev aktuella tidigt i vårt land. En rad insatser har redan gjorts för att förbättra miljön och hushålla med naturresurserna. I dag finns ett starkt och brett engagemang för hållbar utveckling.

Vilka är Sveriges tre åtgärdsstrategier för att nå ett hållbart samhälle?

Som exempel på detta föreslår regeringen tre åtgärdsstrategier som ska vara vägledande för det framtida miljöarbetet. Dessa är effektivise- ring av energianvändning och transporter, giftfria och resurssnåla kretslopp samt hushållning med mark, vatten och bebyggd miljö. Dagens miljöproblem medför avsevärda kostnader.

Hur påverkar de tre dimensionerna varandra?

De tre dimensionerna överlappar varandra och resultatet blir hållbar utveckling när samtliga tre dimensioner ges lika stort värde. Ekologisk hållbarhet innebär att man lever inom ekosystemets gränser, att man hushållar med de resurser man har och begränsar utsläpp.

Relaterade inlägg: