När inleds utredning socialtjänsten?

Innehållsförteckning

När inleds utredning socialtjänsten?

När inleds utredning socialtjänsten?

När inleds en utredning? De vanligaste skälen till att en utredning inleds är: När en person eller familj själv tar kontakt och ansöker om stöd i någon form. När någon gör en anmälan enligt 14 kap 1§ socialtjänstlagen och socialtjänsten bedömer att det finns skäl för oro.

Hur lång tid tar utredning Orosanmälan?

När vi har tagit emot en orosanmälan görs en akut bedömning inom 24 timmar – en skyddsbedömning. Därefter görs en förhandsbedömning där vi bedömer om vi ska inleda utredning eller inte. I förhandsbedömningen får vi bara prata med anmälaren, vårdnadshavare och barnet/ungdomen för att få mer information.

Hur lyder socialtjänstens Portalparagraf?

Den enskilde skall genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Biståndet skall utformas så att det stärker hans eller hennes resurser att leva ett självständigt liv. ... Vistelsekommunens vägran att därefter utge bistånd till försörjning med mera har därför ansetts strida mot socialtjänstlagen.

Vad gör en socialnämnd?

Kommunen har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver (2 kap. 1 § SoL), som omsorg, vård och service, upplysningar, råd, ekonomisk hjälp och annat bistånd (3 kap. 1 § SoL). Socialnämnden är politiskt tillsatt och ansvarar för kommunens socialtjänst.

Relaterade inlägg: