Vad gör man på en personutredning?

Innehållsförteckning

Vad gör man på en personutredning?

Vad gör man på en personutredning?

Med personutredningen som grund lämnar frivården in ett yttrande med en bedömning om påföljd till domstolen. Det bedömer lämpligheten och förutsättningar för straff som avtjänas i samhället i form av villkorlig dom eller under övervakning genom skyddstillsyn.

För vilka brott får man fotboja?

Den som är dömd till högst sex månaders fängelse kan ansöka om att avtjäna straffet genom intensivövervakning med elektronisk kontroll, så kallad fotboja. Intensivövervakning innebär att den dömde avtjänar straffet i sin bostad med en fotboja.

Vad är syftet med personutredningar i brottmål?

Domstolen kan beställa en personutredning av frivården inför en kommande rättegång i brottmål. Det innebär att frivården ska träffa personen som är misstänkt för brott och göra en bedömning av vilken typ av påföljd som skulle vara lämplig om personen döms.

Vem får kontraktsvård?

Kontraktsvård innebär att den som dömts för brott får möjlighet att genomgå behandling i stället för att dömas till fängelse. I kontraktet finns en plan för behandling av det problem som ligger bakom brottet. ... Det kan vara missbruk eller beroende av narkotika/alkohol, våldsbenägenhet och spelberoende.

Vilka får skyddstillsyn?

Skyddstillsyn med särskild behandlingsplan (kontraktsvård) Kontraktsvård kan bli aktuellt för den som har någon typ av beroende, till exempel av alkohol eller narkotika, är spelberoende eller våldsbenägen. För att kunna dömas till kontraktsvård måste den dömde vara medveten om sitt missbruk eller beroende.

Relaterade inlägg: