Vad kan en försämrad munhälsa leda till?

Innehållsförteckning

Vad kan en försämrad munhälsa leda till?

Vad kan en försämrad munhälsa leda till?

En försämrad munhälsa kan leda till minskad aptit och näringsupptag vilket fördröjer läkningen av slemhinnor och sår i munnen. Det kan lätt bli en ond cirkel med tilltagande obehag i samband med munvård på grund av skador och sår och därmed en alltmer försämrad munhälsa.

Vad beror stickningar i tungan på?

Orsakerna kan vara exempelvis dålig munhygien, muntorrhet, användning av tandprotes, läkemedel, rökning eller högt sockerintag. Oral lichen planus kan ge symptom såsom vita stråk eller rodnader i munhålan och på tungan. Du kan känna smärta, sveda och bränningar.

Varför är det viktigt att smörja läpparna innan du ska utföra munvård?

En uttorkad munhåla, krustor, svampinfektioner och sårbildningar i munslemhinna och på läppar kan orsaka smärta och lidande samtidigt som en väl skött munhåla kan bidra till en förbättrad livskvalitet i livets allra sista skede.

Hur påverkas munnen i takt med att vi åldras?

Ju äldre en person blir desto mer påverkas tänderna, rotytorna blir allt mer synliga och mellanrummen mellan tänderna blir större. Käkbenet som tänderna fäster i blir tunnare. Även självrengöringen av munnen som görs med hjälp av tunga och läppar försämras med åldern i och med att både rörlighet och känsel minskar.

Relaterade inlägg: