Vad kastar man på Gotland?

Innehållsförteckning

Vad kastar man på Gotland?

Vad kastar man på Gotland?

Varpa är en sport som anses komma från Gotland; och spelas mycket där. Sporten varpa är med i Riksidrottsförbundet. Varpa liknar boule, men istället för klot använder man flata stenar som kallas för varpor. Varpor kan vara gjorda av sten eller av aluminium.

Kan gutar stång?

Stört stangg är en gammal gutnisk idrottsgren som kräver sin man. Den som störtar (kastar) längst vinner. Stången som störtas bör ha en längd på mellan 4,20 - 4,50 meter och väga cirka 27 kilo. Storänden bör mäta omkring 13 cm i diameter och lilländen 6-7 cm dito.

Hur kastar man varpa?

Varpan skall på sin väg mot målet under viss horisontell rotation ligga i det närmaste parallellt med markytan. Enda avvikelsen är att framkanten skall hänga ned ca 20-25°. Vid utgångsställning till kast hålls varpan i brösthöjd med utsträckt arm, varvid handleden vrids utåt tills knogarna pekar rätt mot marken.

Får varpa att flyga?

Antingen har varpan fått en skada, som lagas, eller så justeras varpan för att "flyga" rätt, ty varpan måste rotera i sin bana annars "fladdrar" den och kommer inte att "sätta" sig i marken så som den skall varför den rullar bort från den pinne det gäller att komma närmast 12 gånger i en kula (omgång, först till 12 ...

Kan vinnas i Stånga?

Två lag, varsin planhalva, en pärk och en massa damer eller karlar som hojtar om någonting. Det handlar om att vinna terräng. Man kan få se det på Gutarnas olympiad i Stånga varifrån bilden ovan kommer. Det är skickliga killar!

Kan man varpa?

Varpa är en precisionsidrott som kan utövas av vem som helst, oavsett ålder eller kön. I varje fall när det gäller varpa som motions- och familjeidrott. Som tävlingsidrott kräver varpa emellertid såväl styrka, teknik, smidighet och kondition som god balans och kalla nerver.

Vad kostar en varpa?

Varpa, spel 60kr. 125 kr / st.

Hur spelar man varpa?

Den kastare vars varpa ligger närmast målstickan efter varje kastomgång tar ett stick. Denne skall kasta först ("lägga upp") i nästa omgång (kastning i motsatt riktning.). Den kastare eller det lag som först uppnår 12 stick vinner kulan. En match brukar gälla att vinna två kulor av tre möjliga.

Vad är Stånga?

Stånga betyder ungefär detsamma som stöta.

Hur mycket kostar en vävstol?

Vävstol Bergå/Savonia, 150 cm Vävstol Bergå/Savonia, knappt använd, 150 cm, 4 skaft/6 trampor. Pris 1000 kr eller bud.

Relaterade inlägg: