Vad betyder kommatecken?

Innehållsförteckning

Vad betyder kommatecken?

Vad betyder kommatecken?

Kommatecken (,) är ett skiljetecken som används i skrift för att åtskilja olika satser eller satsdelar i en mening. Kommatecken ersätter och eller eller vid uppräkningar.

Kan man skriva samt efter kommatecken?

Det är till och med önskvärt att sätta ut komma mellan huvudsatser i en mening om det finns ett bindeord utsatt, till exempel och. Att man inte får sätta komma före och är alltså en regel med modifikation, Men, om meningen är kort behövs inget komma alls, utan det är tydligheten som avgör.

Måste man använda kommatecken?

Komma kan utelämnas vid korta satser om sammanhanget är klart ändå, men kan behövas vid långa satser för att underlätta läsningen. Komma sätts ut mellan huvudsatser som samordnas i samma mening, när bindeord som och, eller, men etc. finns utsatt.

Vilket Efter komma?

Ett vanligt skrivsätt är att kommatecken sätts ut före ord som men, fast och vilket. Exempel: ”Jag har varit sjuk, men nu känner jag mig bättre”. Vid uppräkningar förstärks tydligheten med kommatecken, till exempel: ”Hallon, smultron, blåbär och jordgubbar har vi plockat idag”.

Var sätta komma?

Sätt komma 1) mellan huvudsatser som samordnas av ord som och, men, eller, utan. Exempel: Ordföranden ville godkänna förslaget, men de flesta i gruppen var emot det. 2) runt icke-nödvändiga som-satser och andra parentetiska inskott. Exempel: Herrgården, som låg vid stranden av en insjö, var ett populärt utflyktsmål.

När använder man kommatecken i engelska?

Komma används i engelskan för att separera delar i stora tal med fyra siffror eller mer, till exempel 1,200 för etttusentvåhundra. Kommatecknet ska alltså inte utläsas som decimaltecken för vilket punkt används. Komma används också för att ange datum som innehåller dag, månad och år: Janu.

Relaterade inlägg: