Vad är mintsmak?

Innehållsförteckning

Vad är mintsmak?

Vad är mintsmak?

Mentol (i dagligt tal mint) är en kovalent bunden molekyl som framställts syntetiskt, eller som man tagit från pepparmint eller andra mintoljor. Mentol är en vaxig, kristalliknande substans, genomskinlig eller vit till färgen, som är fast till konsistensen i rumstemperatur och smälter vid temperaturer strax där över.

Vart kommer mynta ifrån?

Det finns otaliga sorter av mynta men dess släktnamn Mentha tros härstamma från den grekiska nymfen Mintha som enligt sägnen blev förvandlad till denna växt av den svartsjuka Persefone. Myntan härstammar från Asien och medelhavsområdet, och har historiskt använts både inom matlagning och som läkeväxt.

Kan mynta vara giftig?

Till uppfriskande munvatten och smaksättare i matlagning och théer. Stora mängder av pepparmyntsolja kan vara giftigt på grund av sin höga halt av den eteriska oljan mentol. Pepparmyntsolja kan även ge allergiska reaktioner också i små doser.

Kan mynta tas ifrån?

Det kan mycket väl vara så att två veckor efter skörd så har du fullstora blad av mynta igen. Spridningen av mynta kan bli ett problem där den kan ta över stora ytor runt omkring, och vill man odla den utomhus i kryddträdgården rekommenderas det att man sätter myntan i en hink eller kruka och sedan sätter den i jorden.

Relaterade inlägg: