Vad kommer Marathon ifrån?

Innehållsförteckning

Vad kommer Marathon ifrån?

Vad kommer Marathon ifrån?

Det kallas inte maraton för intet. Enligt en gammal legend så hände det sig att år 490 f.Kr. sprang en budbärare vid namn Phidippides från Marathon till Athen för att berätta att den grekiska armén besegrat den persiska armén.

Varför kallas det för maratonlopp?

Det mytiska ursprunget till maratonloppet är den grekiske soldaten Feidippides (eller Fillipides) språng-marsch från slagfältet vid Marathon till Aten år 490 f Kr. Sträckan var på knappa 40 kilometer. Efter att ha framfört sitt budskap – att den atenska armén besegrat perserna – ska han ha fallit död ned.

Hur lång tid tar ett maraton?

Inför ett maraton (42 195 m) behöver du träna i minst 8 veckor för att vara ordentligt förberedd.

Hur jobbigt är ett Marathon?

Att springa ett marathon är en rejäl utmaning, i princip oavsett hur vältränad du är. Det är trots allt drygt 42 kilometer, till stor del på asfalt, och det sliter på musklerna, flåset, lederna och inte minst pannbenet.

Kan alla springa ett Marathon?

Alla kan träna för att springa ett maratonlopp. Den första utmaningen efter att man bestämt sig är att hitta rätt intensitet. Ett bra sätt är att testa sig själv. Kalla det gärna testlopp – det räcker med 5 kilometer.

Hur lång tid tar Stockholm Marathon?

Maxtiden för att genomföra adidas Stockholm Marathon är 6,5 timmar.

Hur många Marathon på ett år?

Maratonlopp är alltid ett kraftprov, att springa snabbt hela vägen är en tuff utmaning. Att springa 42.195 m under 3.00 (män) respektive 3.15 (kvinnor). Ungefär 200 svenska män respektive 30 kvinnor klarar dessa gränser varje år. Det arrangeras drygt 20 maratonlopp i Sverige varje år.

Relaterade inlägg: