Får man säga mongoloid?

Innehållsförteckning

Får man säga mongoloid?

Får man säga mongoloid?

Uttrycket mongoloid är inte ett acceptabelt ordbruk idag. Downs syndrom är en diagnos men inte en sjukdom. De flesta personer med Downs syndrom är friska. Däremot kan diagnosen Downs syndrom innebära en ökad risk för vissa sjukdomar –men även en minskad risk för vissa andra.

Vad är en Mongolid?

En äldre term för Downs syndrom är mongolism och då kallades en person som hade syndromet för mongoloid. Uttrycket uppfattas idag som kränkande. Uttrycket mongolism uppkom på grund av det så kallade mongolvecket. Vecket vid ögat som personer med Downs syndrom har, är också vanligt hos folk med östasiatisk bakgrund.

Hur är det att leva med Downs syndrom?

Det går att leva ett långt och bra liv med Downs syndrom. Men många organ i kroppen åldras snabbare. Man kan till exempel behöva opereras för grå starr eller få hörhjälpmedel. Det är mycket vanligt att äldre personer med Downs syndrom får Alzheimers sjukdom.

Varför säger man Mongolid?

Mongolider (även mongoloider, mongoler) var en människoras som rasbiologin klassificerade som den "gula rasen". ... Till den mongolida rasgruppen räknades då, förutom asiatiska folkslag, även indianer, eskimåer och polynesier.

Vad är en Downie?

Downie's broadside killed or wounded.

Relaterade inlägg: