Var befolkades Sverige först?

Innehållsförteckning

Var befolkades Sverige först?

Var befolkades Sverige först?

Arkeologiska och genetiska data visar att landet först befolkades från sydväst. Några tusen år senare anlände även jämförelsevis mindre grupper från öster, runt om Östersjöns nordsida.

Hur såg dom första svenskarna ut?

I Sverige finns inga skelett bevarade av de första invandrarna, men nere i Europa har man hittat en handfull individer som har analyserats. Och alla ser likadana ut, att döma av deras dna. De var moderna människor, men de liknade inga som lever i Europa i dag. De hade mörk hud och blå ögon.

Hur såg dom första människorna ut?

De två grupperna som kom till Skandinavien var ursprungligen genetiskt ganska olika och hade olika utseende. Människorna från syd hade blå ögon och relativt mörk hud, medan de från nordost hade olika ögonfärger och ljus hud.

Hur befolkades Skandinavien?

Motsättningen mellan genetik och geografi kan förklaras genom två huvudsakliga migrationer till Skandinavien efter den senaste istiden. En första migration bestod av grupper från söder, det som idag är Danmark och Tyskland. En ytterligare migration kom från nordost där grupperna följde den isfria Atlantkusten.

Vilka människor kom först till Sverige?

De första svenskarna var mörkhyade och blåögda jägare och samlare som vandrade in i Skandinavien söderifrån efter istidens slut för drygt tio tusen år sedan. Ny DNA-forskning visar att de snart fick sällskap av ytterligare en invandringsvåg – från öst. Resultatet blev Europas mest blandade stenåldersbefolkning.

Relaterade inlägg: