Vad används en mac-adress till?

Innehållsförteckning

Vad används en mac-adress till?

Vad används en mac-adress till?

En MAC-adress är den unika identifierare som av tillverkaren tilldelats till en nätverkshårdvara (exempelvis ett trådlöst kort eller ett ethernet-kort). MAC står för Media Access Control och varje identifierare är avsedd att vara unik för en specifik enhet.

Vad frågas i Arp paketen?

En ARP-förfrågan (ARP-request) frågar i princip "Vem har IP-adress x.x.x.x" och är en nivå-2 broadcast med den egna nodens MAC-adress som avsändaradress. Noden med IP-adress x.x.x.x svarar med en unicast tillbaka.

Hur många IP adresser har en router?

Själva routern har både en publik och en lokal IP-adress. Den publika IP-adressen är den som routern har blivit tilldelad av internetoperatören. Routerns lokala IP-adress är vanligtvis 192.168.0..168.1.1 (beroende på om IP-adresserna som den delar ut börjar på 192.168.0. eller 192.168.1.).

Vad har Arp för uppgift?

ARP, Adress Resolution Protocol, är det protokoll som används för att mappa en MAC adress till en IP adress. När data skickas från en dator till en annan är det IP adresser som används, men för att data faktiskt ska komma fram behöver man den MAC adress som det mottagande nätverkskortet har.

Hur många bitar är en MAC-adress?

Både avsändar- och mottagaradresserna består av 6 byte eller 48 bitar. Den här typen av adresser kallas MAC-adresser där MAC står för Media Access Control, även begreppet fysisk adress används.

Kan man ändra MAC-adress?

Ändra en MAC-adress i Windows Med de flesta nätverkskort kan du ställa in en anpassad MAC-adress från deras konfigurationsrutor i Enhetshanteraren, även om vissa nätverksdrivrutiner kanske inte stöder den här funktionen.

Relaterade inlägg: