Hur länge firar man påsk?

Innehållsförteckning

Hur länge firar man påsk?

Hur länge firar man påsk?

Påsken firas på olika datum varje år, men infaller alltid någon gång mellan den 22:a mars och 25:e april. Påskafton 2021 infaller lördag den 3 april. När vi firar på beror på en regel som fastställdes på ett kyrkomöte år 325 – påskdagen ska vara den första söndagen efter den första fullmånen, efter vårdagjämningen.

Varför firar vi påsk?

  • Varför firar vi påsk? Påsken har vi för att minnas att Jesus dog och uppstod för vår skull, för alla människors skull. Vi firar segern över döden och kärlekens vinst.

När infaller påskdagen?

  • Påsken infaller på olika datum från år till år men alltid mellan den 22 mars och 25 april. På ett kyrkomöte i Nicaea år 325 bestämdes att påskdagen ska infalla den första söndagen efter den första fullmånen, efter vårdagjämningen.

När infaller påsken?

  • När infaller påsken? Vår påsk är rörlig i almanackan och infaller den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen, det vill säga någon gång mellan den 22 mars och den 25 april. På så vis blir påsken en rörlig helg med olika datum varje år, till skillnad från exempelvis julen.

Relaterade inlägg: