Vad kommer Cashmere ifrån?

Innehållsförteckning

Vad kommer Cashmere ifrån?

Vad kommer Cashmere ifrån?

Kashmirullen görs av den mjuka underpälsen hos Kashmir-getter; ett samlingsnamn för olika sorters tama getter som ursprungligen kommer ifrån den norra Indiska regionen Kashmir. Getterna utvecklar en otroligt varm ull eftersom de har väldigt lite underhudsfett trots att deras naturliga hemvist är i ett bistert klimat.

Vad är kashmirull gjort av?

Kashmir, också stavat kaschmir, är underullsfibrer från tamgetter som lever i mycket kallt klimat. Namnet kommer av regionen Kashmir, som ligger i norra Indien.

Vilka länder i världen är stora producenter av ull och kashmir?

De största producenterna är Australien, Kina, Nya Zeeland, Iran, Argentina och Storbritannien.

Varför är kashmir så dyrt?

Kashmirtröjor är dyra av två skäl. För det första, kashmirull är ett mycket sällsynt material. Varje år produceras endast några tusen ton kashmirull, som sedan ska täcka den globala efterfrågan. Kashmir priserna har stigit i flera år och är det mycket troligt att de kommer att fortsätta att stiga.

Är kashmir bra?

Kashmir är känt som ”The Diamond Fiber”. Det är mjukt, luftigt och behagligt mot kroppen eftersom det är ett naturligt fiber. Man kan använda det året runt, det andas och är lätt att bära.

Hur vet man att det är äkta kashmir?

Beroende på hur det brinner och luktar kan du få en indikation på vilken typ av material det är. Om det luktar bränd plast kan du vara säker på att den är gjord av syntet. Om det brinner dåligt och luktar bränt hår är det ull av något slag, och kan mycket väl vara kashmir.

Hur produceras merinoull?

Merinofåret är framavlad med mycket djupa hudveck för att få ut så mycket ull som möjligt. Detta innebär ofta värmeöverslag för djuren med all ull på kroppen. Det samlas mycket fukt i vecken, särskilt i fårets bakdel. Detta drar åt sig skadeinsekter som lägger ägg.

Relaterade inlägg: