Hur anlägger man en våtmark?

Innehållsförteckning

Hur anlägger man en våtmark?

Hur anlägger man en våtmark?

För att få anlägga en våtmark behöver du göra en anmälan om vattenverksamhet ifall vattenområdet har en yta som inte överstiger fem hektar. Anmälan gör du till Länsstyrelsen. Om ytan är större än fem hektar så är åtgärden istället tillståndspliktig. Tillstånd söks hos mark- och miljödomstolen.

Får man anlägga en damm?

För de allra flesta dammbyggen i privatträdgårdar behövs inget bygglov eller annat tillstånd men det kan krävas om din damm ska bli exceptionellt stor eller djup. I vissa fall kan grannarna behöva godkänna ditt dammbygge men en bra grundprincip är att alltid rådslå med dina grannar oavsett om det krävs eller inte.

Hur återställer man våtmark?

Det går att anlägga nya våtmarker eller återställa de som skadats. Det uppmuntras ofta till det, och i en del fall kan markägaren få pengar för att anlägga och sköta om våtmarker. Även kommuner kan ansöka om stöd för att anlägga eller restaurera befintliga våtmarker.

Varför anlägga våtmark?

Syftet är att minska transporten av kväve och fosfor från odlingslandskapet till sjöar, vattendrag och hav. Detta innebär att övergödningen minskar. En våtmark eller damm renar vattnet genom att samla ihop jordpartiklar som innehåller fosfor och genom att det finns bakterier som omvandlar kvävet i vattnet till kvävgas.

Vilka fördelar kan en våtmark föra med sig?

En bonus är att fastighetens värde ökar. Utöver vackra vattenspeglar erbjuder våtmarker ökad biologisk mångfald, bättre miljö samt goda möjligheter till rekreation och jakt. Som grädde på moset är chansen stor att fastigheten ökar i värde när attraktiva vattenområden ersätter lågproduktiv skogs- eller jordbruksmark.

Är ofta våtmarker?

Våtmarker är bland de mest artrika miljöerna i Sverige och är viktiga för den biologiska mångfalden. Våtmarker bidrar till en mängd olika ekosystemtjänster som vi är beroende av; ett exempel är vattenrening. Eftersom de kan binda koldioxid spelar de dessutom en viktig roll i arbetet med att bromsa klimatförändringarna.

Vad är en kvävefälla?

Stopp för övergödningen av haven. En väg att nå dit är att skapa nya våtmarker i odlingslandskapet. ... En våtmark kan vara en effektiv kvävefälla – men bara om den är konstruerad på rätt sätt, visar forskning vid Linköpings universitet.

Relaterade inlägg: