Vad kostar det att använda en låt?

Innehållsförteckning

Vad kostar det att använda en låt?

Vad kostar det att använda en låt?

Måste jag betala för att använda inspelad musik i exempelvis radio? Ja, i de flesta fallen skall du betala en ersättning till musikbolagen, artisterna samt upphovsmännen om du spelar skydda musik i exempelvis radio eller tv.

Vad kostar det med Stim?

Lägst 5,56 kr per besökare och dag. Minimiavgiften är 174 kr per evenemang. Avgiften inkluderar användning av Musik i direkt anslutning till Livemusiken (så som exempelvis vid diskotek, vid dans, med bar-dj eller som annan bakgrundsmusik).

Vilka låtar får man använda?

I stort sett all musik skyddas av upphovsrätten. Det innebär att den som skapat en låt, en text eller en melodi, har ensamrätt att bestämma över hur denna musik eller text får användas. Musikförlagen jobbar med musikskaparna, alltså med de som skrivit musik och text.

Får man ha radio i butik?

Licens hos STIM & SAMI Den kan till och med omfatta arbetsplatser som inte är öppna för allmänheten men där flera kan höra musiken. Gränsen går vid 40 anställda där minst 20 kan lyssna på den. De mest välkända företagen som licensierar musik, som ofta är den musik du hör på radio eller spotify, är Stim och Sami.

Får man spela upp musik i butik?

När du vill spela musik i din verksamhet – i lokalerna, under event eller kanske online – behöver du tillstånd från upphovspersonerna. Det får du genom att skaffa en licens hos STIM (som företräder låtskrivare och kompositörer) och ett musikavtal hos SAMI (som företräder artister och musiker).

Vad händer om man inte betalar till Stim?

Vad händer om jag inte betalar? Enligt upphovsrättslagen är du skyldig att betala när du använder skyddad musik offentligt. Om du använder musik som bevakas av Stim utan att betala för användningen begår du ett lagbrott. Genom åren har ett antal fall prövats i domstol.

Hur mycket får man i Stim pengar?

Det lägsta beloppet för att få en utbetalning från Stim är 100 kronor. Når du inte upp till 100 kr så står pengarna kvar hos Stim tills du har nått upp till beloppsgränsen. För att undvika utebliven eller försenad utbetalning ber vi dig att registrera ditt kontonummer i webbtjänsten Mina Sidor.

Relaterade inlägg: