Hur mycket kostar det att bygga växthus?

Innehållsförteckning

Hur mycket kostar det att bygga växthus?

Hur mycket kostar det att bygga växthus?

Ett sådant orangeriliknande växthus på 20 kvadratmeter kostar 250 000 kronor. Men många kunder väljer att gå upp någon storlek till 25-26 kvadratmeter vilket innebär 385 000 kronor, enbart för själva byggnaden. – Det är ett livsprojekt att bygga växthus, understryker Berenike Munthe.

Hur högt är ett växthus?

En större luftvolym gör också att växthuset får ett gynnsammare odlingsklimat. Temperaturen blir mer balanserad och risken för mögel och fuktproblem minskar drastiskt. Det är inte utan anledning som yrkesodlarnas växthus nästan alltid är minst 4m höga.

Vad behöver man till ett växthus?

Minst två fönster behövs på växthuset för att kunna skapa korsdrag. Automatiska fönsteröppnare, som reagerar på värme, kan vara ett bra komplement om du inte vill eller kan passa växthuset under varma dagar. En idealisk temperatur i växthuset är runt 25 grader dagtid och 15 grader nattetid.

Hur gör du en storstädning av växthuset?

  • En gång om året bör du göra en storstädning av ditt växthus, förslagsvis på hösten. Då tömmer du ut alla krukor och städar ur alla jordbäddar, plockar bort gamla löv och kvistar. Därefter kan du ta högtryckstvätten på den lägsta nivån och spola av växthuset invändigt och utvändigt.

Hur gör man för att växthuset ska stå stabilt?

  • Ett bra grundarbete gör att växthuset står stabilt så att konstruktionen inte kan röra sig och orsaka sneda dörrar, luckor eller sprucket glas. ... Det finns olika automatiska bevattningslösningar som passar bra för växthus. I odlingsbäddarna kan man lägga droppslangar som har hål med jämna mellanrum.

Hur kan du hålla plusgrader året runt i växthuset?

  • Vill du hålla plusgrader året runt i växthuset bör du bygga en isolerad grund och gärna också markisolera under växthuset samt en bit utanför (som en kjol) för att spara uppvärmningskostnader. Grundläggning med sula. Markera ut platsen för växthuset och mät diagonalerna så att de har samma mått för att få räta vinklar.

Hur stor är betongplattan i växthuset?

  • Bredden beror också på markens beskaffenhet, cirka 60-80 cm. Skall du isolera grunden så bör sulan och betongplattan i växthuset vila på minst 10 cm frigolit. Isolering skall även anbringas på sockelns utsida under mark. Diket fyller du med cirka 10-15 cm makadam. Ovanpå makadamen gör du en betongsula cirka 15 cm hög och 40 cm bred.

Relaterade inlägg: