Hur många hål vid titthålsoperation?

Innehållsförteckning

Hur många hål vid titthålsoperation?

Hur många hål vid titthålsoperation?

Operationen görs alltid under narkos, du blir alltså sövd. Gynekologen tittar in i magen med en kamera via en liten öppning som görs vid naveln. Ytterligare två till tre små hål 0,5–1 cm stora görs för att kunna använda fler titthålsinstru- ment i buken och utföra ingreppet.

Hur lång tid tar en titthålsoperation?

Därefter läggs förband över såren. Operationen tar vanligen mellan 20 minuter och en timme. Du känner ingenting av operationen om du får narkos eller ryggbedövning. Du kan ibland känna att du blir opererad om du får lokalbedövning, men det gör inte ont.

Varför får man ont i axlarna efter operation?

Även smärtor i axlar/skuldror kan förekomma p.g.a. att bukhålan har varit fylld med luft under operationen. Det är helt ofarligt. Smärtor i operationsområdet är helt normalt, ömhet eller bara ont i magen. Smärtan är individuell och vissa kan ha ont 1-2 dagar och vissa kan ha ont 1-2 veckor.

När försvinner gasen efter titthålsoperation?

Du kan också ha en ”svullnadskänsla” i buken, eftersom en del gas kan finnas kvar i bukhålan. Den bryter kroppen ned av sig själv på någon-några dagar.

Är titthålsoperation farligt?

Det finns alltid en risk att få en infektion i magen eller i operationssåren efter en behandling eller en operation. Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du får feber eller frossa inom fyra dagar efter ingreppet. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.

Vad är en titthålsoperation?

Laparoskopisk operation betyder att operationen görs via titthål. Ingreppet görs under sövning. Med hjälp av en kamera och instrument som förs in via små snitt i huden.

Hur lång tid tar det att vakna efter man Sövts?

Efter operationen vistas du på intensiven tills du vaknat ordentligt och man ser att allting gått som det ska. Det tar vanligtvis några timmar. På intensiven finns det alltid personal inne på salen som ser till att du mår bra.

Hur lång sjukskrivning efter titthålsoperation?

Såren är sydda med stygn som lossnar av sig själva och operationstejp skyddar såren när du duschar. Sjukskrivningstiden är upp till en vecka, och sjukintyg behövs därför inte. Vi ringer när den mikroskopiska analysen av vävnaden som tagits bort är klar, det brukar bli efter ca 2-3 veckor.

Varför inte Ipren efter operation?

Sådana läkemedel kallas antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel, eller NSAID. De här läkemedlen innehåller till exempel de verksamma ämnena ibuprofen eller naproxen. De här läkemedlen kan ge biverkningar som till exempel magkatarr och ökad risk för magsår.

Vad får man för smärtstillande efter operation?

Efter en operation får du genast smärtstillande behandling. Denna ges precis enligt dina behov och i den form som passar dig bäst. Antiinflammatoriska medel och paracetamol är bra smärtstillande medel när de används på rätt sätt.

Relaterade inlägg: