Vilken mat färgar avföringen?

Innehållsförteckning

Vilken mat färgar avföringen?

Vilken mat färgar avföringen?

Så innan du hetsar upp dig över färgen bör du tänka efter om du har ätit till exempel rödbetor, spenat eller blåbär. – Det stämmer att mat kan påverka färgen på vår avföring. Mat med starka färger som rödbetor, majs och spenat kan färga den och det beror bland annat på konsistensen på maten och hur väl du tuggar den.

Hur påverkar rödbetor avföringen?

Rödbetor innehåller ämnet betanin som ger rotfrukten dess djupt vinröda färg. En del människors tarmar har svårt att bryta ner det, vilket resulterar i en rödaktig nyans på bajset.

Vad är gulaktig avföring i avföringen?

  • Gulaktig avföring / fett i avföringen – Gulaktig avföring som flyter på vattnet kan tyda på att den innehåller fett, och att tarmen inte har kunnat tillgodogöra sig fettet från tarminnehållet, säger Jan Brun.

Vad är vit avföring?

  • Grå/vit avföring. Grå eller vit avföring är ovanligt, men något som man ska ta på allvar. Om avföringen har blivit blek kan det nämligen vara ett tecken på gallvägssjukdom. I normala fall färgas avföring av ett ämne som heter bilirubin.

Vad är gul avföring?

  • Gul avföring kan vara ett tecken på gallblåsa sjukdom eller ens pankreascancer, tillstånd som kräver omedelbar läkarvård. Sällan, är gula, lös avföring orsakas av en parasit som heter Giardia som invaderar tarmen och stör matsmältningen.

Relaterade inlägg: