Vad är koldioxidneutral?

Innehållsförteckning

Vad är koldioxidneutral?

Vad är koldioxidneutral?

Vad innebär det att kommunen ska vara koldioxidneutral? Målet betyder att kommunen inte ska tillföra något nettotillskott av koldioxid till atmosfären. Eftersom nollutsläpp inte är möjligt ska de kvarvarande utsläppen kompenseras, till exempel genom att vi producerar förnybar och resurseffektiv el.

Vad betyder nollutsläpp?

Sverige har en vision om ”netto-noll” utsläpp av växthusgaser till 2050 och är på god väg att nå utsatta delmål för utsläppsreduktioner till 2020. Klimatfrågan är dock långsiktig och det under klimatkonventionen antagna 2-gradersmålet innebär utsläppsåtaganden som sträcker sig till år 2050 och bortom.

Vad menas med nettoutsläpp?

Nettoutsläpp är skillnaden mellan de utsläpp man faktiskt gör och det man gör för att minska utsläppen. Om man släpper ut 1 000 ton koldioxid genom att åka bil och planterar träd som binder upp 1 000 ton koldioxid blir det 1000 -1000=0. Nettoutsläppet är noll och det är samma sak som att vara klimatneutral.

Vad är Koldioxidsänkor?

Koldioxidsänkor är varje system som absorberar mer koldioxid än det släpper ut. De största naturliga sänkorna är jorden, skogarna och haven. Enligt beräkningar tar naturliga sänkor bort mellan 9,5 och 11 gigaton koldioxid varje år. Globalt uppgick koldioxidutsläppen till 38 gigaton 2019.

Hur blir man koldioxidneutral?

Om du vill bli koldioxidneutral bör du i första hand undvika att släppa ut koldioxid till atmosfären genom att till exempel åka tåg istället för att flyga, använda fossilfria bränslen istället för fossila bränslen och köpa fossilfri el och värme.

Vad betyder Nettonoll?

Det betyder att alla utsläpp av växthusgaser kopplade till produkterna balanseras med insatser för att binda eller motverka utsläpp av koldioxid i motsvarande mängd. På så sätt blir totaleffekten på klimatet från just de produkterna noll.

Vad menas med klimatmål?

Målet innebär att utsläppen av växthusgaser från svenskt territorium ska vara minst 85 procent lägre år 2045 än utsläppen år 1990. De kvarvarande utsläppen ned till noll kan uppnås genom så kallade kompletterande åtgärder.

Vad menas med nettoutsläpp av växthusgaser?

2008/09:772 Nettoutsläpp av växthusgaser Detta innebär att uppvärmningen i bebyggelsen är fossilfri till 2020 och att inga utsläpp av koldioxid längre sker här. Energieffektiviteten i transportsystemet ska stegvis öka och fossilberoendet ska brytas och därmed minska klimatpåverkan.

Vad säger Klimatlagen?

Klimatlagen säger att regeringen varje år ska presentera en klimatredovisning i budgetpropositionen och att den vart fjärde år ska ta fram en klimatpolitisk handlingsplan som bland annat ska redovisa hur klimatmålen ska uppnås. Den nya klimatlagen träder i kraft idag, den 1 januari 2018.

Vad menas med kolsänkor?

En kolsänka är något som fångar upp koldioxid från atmosfären genom att binda den. Ett enkelt sätt att beskriva det är att en sänka tar upp mer koldioxid än den släpper ut. Motsatsen till kolsänka kallas för kolkälla; något som släpper ut mer koldioxid än det tar upp.

Relaterade inlägg: