Hur får man bort äkta hussvamp?

Innehållsförteckning

Hur får man bort äkta hussvamp?

Hur får man bort äkta hussvamp?

Äkta hussvamp är den farligaste virkesförstöraren och det krävs professionell hjälp för att bli av med ett angrepp. Allt angripet byggnadsmaterial, samt en säkerhetszon in i friskt virke måste avlägsnas, all fukt torkas ordentligt och kringliggande byggnadsmaterial saneras med lämplig metod.

Hur får man hussvamp?

Svampen sprider sig med hjälp av långa mycelsträngar som innehåller vatten och näring.

Är hussvamp farligt för hälsan?

Är Hussvamp Farligt För Hälsan? Vad vi vet finns det inga vetenskapliga rapporteringar om att hussvampen bildar mykotoxiner, d.v.s. mögelgift. Däremot har allergiska reaktioner påvisats vara ganska vanligt, likt mögelallergi och då framförallt hos personer med astma.

Vad behöver äkta hussvamp för att växa?

Det känns nästan övernaturligt när man tittar på bilder av hur äkta hussvamp, Serpula lacrymans, angriper och växer. Det är en svampväxt som under för den rätt förutsättningar - värme, fuktig luft och tillgång till näring - bokstavligen kan “äta upp” hela hus.

Var trivs hussvamp?

Då den Äkta Hussvampen trivs i stillastående fuktig luft, vill den ofta kunna breda ut sig långt i byggnadens dolda konstruktionsdelar – t. ex. bakom paneler, i kavitetsväggen, i fogarna i murverket, bakom den inmurade takbalken osv. - innan man upptäcker angreppet.

Hur känns hussvamp?

Jordlukt luktar som potatiskällare eller jordkällare och är vanligt förekommande i krypgrunder. Kan vara en indikation på fuktskada. Champinjonlukt förekommer vid kraftigt angrepp av äkta hussvamp. Om hussvamp slits sönder känns en kraftig unken lukt.

Vad är mögel och hussvamp?

Vanliga orsaker är fukt som stiger upp från marken, dålig dränering, ett trasigt rör eller att husgrunden har otillräcklig fuktspärr. Hussvamp luktar inte. Det du upptäcker är sporerna som kan se ut som ett brunt pulver, likt malen kakao längs lister och trösklar inomhus. Hussvampen växer snabbt.

Hur vet man om man har hussvamp?

Det du ofta upptäcker är sporerna som kan se ut som ett brunt pulver, likt malen kakao eller kanel längs lister och trösklar inomhus. Misstänker du svampangrepp bör en sakkunnig analysera och lokalisera skadan. Den äkta hussvampen luktar ingenting, men du kan känna av huvudvärk.

Hur snabbt sprider sig hussvamp?

Olika typer av svamp En av de absolut farligaste och allvarligaste svamparna är just den äkta hussvampen. Den växer aggressivt (upp mot sex millimeter per dag) och gömmer sig väl. Den kan växa under lång tid bakom golv, lister och paneler och sprida sig över stora utrymmen innan den upptäcks.

Relaterade inlägg: