Hur mycket kostar det att dopa sig?

Innehållsförteckning

Hur mycket kostar det att dopa sig?

Hur mycket kostar det att dopa sig?

Dessa individer kostar samhället upp emot 11 miljoner kronor årligen (förutsatt AAS-bruk under en treårsperiod). Den största kostnaden tillfaller hälso- och sjukvården. Över hela tidsperioden för modelleringen uppgår samhällskostnaderna till totalt 323 miljoner kronor för samtliga brukare och tidigare brukare av AAS.

Är anabola steroider lagligt i Sverige?

Det är olagligt att använda, ha, köpa, sälja, ge bort, tillverka eller ta in anabola steroider i landet. Det är bara lagligt om en läkare har skrivit ut det som medicin. Annars kan det kan leda till böter eller fängelse, eller att du blir av med körkortet.

Vad händer om man tar anabola?

De kallas även för anabola steroider. AAS fungerar på två sätt. De är anabola vilket betyder att de bygger upp muskler och andra vävnader i kroppen. De är androgena vilket betyder att de ger manlig könsmognad och sänker den kroppsegna produktionen av testosteron i testiklarna.

När blev anabola steroider olagligt?

Först 1975 förbjöds AAS inom idrotten då tillförlitliga analysmetoder hade presenterats året innan. De första regelmässiga dopingproverna gällande anabola steroider togs på 1976 års Olympiska spel. 1977 tillsatte RF en dopingkommission. 1979 antog RF egna dopingregler.

Relaterade inlägg: