Hur tvättar man en orientalisk matta?

Innehållsförteckning

Hur tvättar man en orientalisk matta?

Hur tvättar man en orientalisk matta?

Regelbunden dammsugning, samt eventuell vädring i ren frisk luft, brukar räcka långt för att en orientalisk ullmatta i god kvalitet ska må bra och förbli fin under många, många år. Tvätta inte en ullmatta i onödan. Om en äkta orientalisk matta behöver tvättas så rekommenderas plantvätt på ett professionellt tvätteri.

Kan man tvätta en äkta matta själv?

Små mattor kan tas ut och piskas med en kvast eller gammaldags mattpiskare för att få bort dammet från mattan. Medan det finns gott om ansedda mattrengöringsfirmor som ger bra service till rimligt pris, kan du rengöra dina orientaliska mattor själv.

Hur mycket kostar en matta?

Vad är det som gör att en handknuten orientalisk matta kan kosta 2.000 kronor medan en annan snarlik kostar 20.000 kronor eller mer? Det som ligger som bas för priset på en matta är en mängd olika faktorer som vi räknar upp nedan.

Hur tvättar man Kinamattor?

Häll ljummet vatten i en hink med mattschampo eller annat tvättmedel. Använd en borste eller en svamp och jobba in vatten med tvättmedel i mattan till ett skum för att lösa upp smutsen. Ta i ett par extra varv på mer smutsiga ställen. Låt mattan ligga med tvättmedlet i fem minuter så att all smuts försvinner.

Var kan man tvätta mattor själv?

Tvätta matta för hand. På mattor som tål handtvätt ser tvättsymbolen ut som en balja fylld med vatten med en hand i. Det betyder att du kan tvätta mattan i just en balja eller till exempel i badkaret. Om mattan är för stor för att rymmas kan du eventuellt tvätta den plant utomhus, t ex på en ren presenning.

Kan man tvätta mattor?

Rengör mattans båda sidor med en mjuk borste, kallt vatten och textilschampo eller såpa. Häng upp mattan för att torka, gärna utomhus. Häng upp den på långsidan så torkar den snabbare. Vänd på mattan då och då och räkna med att det tar ett par dagar innan den torkat.

Relaterade inlägg: