Kan man ha både borrelia och TBE?

Innehållsförteckning

Kan man ha både borrelia och TBE?

Kan man ha både borrelia och TBE?

Många blandar ihop TBE med borrelia, men det är två olika sjukdomar som båda överförs av fästingar. Borrelia är en bakterieinfektion och går att bota med antibiotika, men du kan inte vaccinera dig mot borrelia. Läs mer om borrelia här.

Vad är farligast borrelia eller TBE?

Borreliabakterier och TBE-virus Både borrelia och TBE är infektioner som kan överföras till människor via fästingbett, men det är betydligt vanligare att insjukna i borrelia.

Vad är borrelia och TBE?

Borrelia är en bakteriesjukdom som sprids av fästingar. De flesta får lindriga besvär och blir friska efter att ha behandlats med antibiotika. Ibland sprider sig sjukdomen till nervsystemet och lederna, och då kan det ta längre tid att bli frisk. En annan sjukdom som sprids via fästingbett är TBE.

Kan man få feber av fästingbett?

Du ska alltid söka vård om: Du 1-4 veckor efter ett fästingbett får feber, huvudvärk, känner dig ovanligt trött eller har värk i muskler och leder. Sök vård omedelbart om du får svår huvudvärk, nackstelhet eller symptom på förlamning. Det efter några dagar framträder en röd ring runt själva bettområdet.

Kan man få yrsel av borrelia?

Ungefär en sjättedel av alla som insjuknar med borreliainfektion i Sverige har en påverkan på nervsystemet, så kallad neuroborrelios. Det är vanligare hos barn än hos vuxna. Vanliga tecken på neuroborrelios är förutom trötthet, huvudvärk, illamående m.m. också en tillfällig ansiktsförlamning och smärtutstrålning.

Kan borrelia smittar från människa till människa?

Fästingar kan få i sig smittämnen för borrelia när de suger blod från exempelvis infekterade gnagare. När de sedan suger blod från en människa kan de överföra smittan. Borrelia smittar inte mellan människor.

Är TBE ett virus eller bakterie?

TBE orsakas av ett virus som tillhör gruppen flavivirus. Värddjur är främst gnagare. Människan smittas genom bett av fästingar, och de flesta fallen ses under sommaren och hösten. Utomlands identifieras även fall som smittats via opastöriserad mjölk, men några sådana fall har inte rapporterats från Sverige.

Relaterade inlägg: