Hur lång tid tar det att utbilda sig till elektriker?

Innehållsförteckning

Hur lång tid tar det att utbilda sig till elektriker?

Hur lång tid tar det att utbilda sig till elektriker?

Utbildningen pågår under två år, där arbete på företaget växlas med skolförlagd utbildning på 1000 poäng och ett yrkesprov. En grundförutsättning är att man har gymnasieexamen eller motsvarande kompetens. Elbranschens Centrala Yrkesnämnd, ECY, godkänner intagningen till företagslärling.

Hur mycket merit behöver man för att bli elektriker?

Vid utbildning till elektriker på gymnasiet är det grundläggande kravet att du får betyg i 2 500 poäng varav minst 2 250 poäng ska vara betyget E eller högre.

Vilken elektriker utbildning är bäst?

De flesta som är yrkesverksamma elektriker har gått gymnasieprogrammet El- och energi. Du som kommer på senare i livet att du vill studera en elektrikerutbildning kan gå en vuxenutbildning. Yrkeshögskolan (YH) bedriver även eftergymnasiala utbildningar med inriktning mot elinstallation.

Hur blir man godkänd elektriker?

Om man vill bli elinstallatör måste man ansöka om en auktorisation hos Elsäkerhetsverket. För att få en auktorisation ställs ett utbildningskrav och ett krav på praktisk erfarenhet. Kraven regleras i Elsäkerhetsverkets auktorisationsföreskrifter ELSÄK-FS 2017:4.

Vad behöver man för att bli elektriker?

Området är stort och du kan enkelt specialisera dig som elektriker. Mycket av elektrikerns arbete är tekniskt baserat, men det förekommer också rent hantverksmässiga inslag. Exempel på några vanliga yrken är installationselektriker, industrielektriker, distributionselektriker och serviceelektriker.

Hur länge är man lärling som elektriker?

Lärlingstiden är normalt 1600 timmar varav de första 720 timmarna är ömsesidig prövotid. Lärlingsplatsen söker du på egen hand. Det är din arbetsgivare som ska registrera dig som lärling hos Elbranschens lokala yrkesnämnd (ELY). Det är viktigt att det görs snarast efter anställning.

Hur är det att jobba som elektriker?

Att vara elektriker är ett rörligt och varierande arbete och det kan ske både på höga höjder och i trånga utrymmen. Förutom kabeldragningen jobbar elektriker och elinstallatörer också med att montera elcentraler. ... En viktig del av arbetet är att underhålla och reparera maskiner och automatiska anläggningar.

Är elektriker ett bra jobb?

Grymma jobbmöjligheter Elbranschen skriker efter utbildad arbetskraft och enligt Arbetsförmedlingens jobbprognoser är dina jobbmöjligheter som elektriker mycket lovande både nu och ett bra tag framöver. Därför kan du vara säker på att dina chanser att hitta jobb förbättras rejält med en elutbildning.

Relaterade inlägg: